A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Мар'їнське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує

Дата: 19.05.2021 11:01
Кількість переглядів: 557

Останнім часом в Донецькій області погіршилася ситуація з ротавірусної інфекції в закладах дошкільної освіти, а саме в п'яти закладах дошкільної освіти захворіло 29 дітей.

Ротавірусну інфекцію у дітей часто називають «хворобою брудних рук», але насправді можливостей заразитися набагато більше, ніж може здаватися на перший погляд.

Шлях передачі інфекції: предмети побуту, інвентар, іграшки, брудні руки, інфікована вірусами їжа, водопровідна, колодязна або річкова вода. Це гостре інфекційне захворювання, що викликається патогенними ротавірусами і протікає з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.

Гострий період інфекції, як правило, починається різко, з болю в животі і необґрунтованої слабкості. А через лічені години хворий вже страждає від багаторазової блювоти і частого водянистого стільця. Блювота і діарея провокують різке зневоднення, буквально «позбавляє сил» і здатне привести до ускладнень (порушення серцебиття, судоми, сплутаність свідомості та інші). Саме швидке зневоднення робить ротавірусну інфекцію вкрай небезпечною для маленьких дітей. І на етапі кишкових проявів ротавірус легко сплутати з сильним харчовим отруєнням.

Але до симптомів досить швидко приєднується інтоксикація і респіраторний синдром-температура і катаральні явища, у вигляді нежиті, першіння і болю в горлі. У зовнішнє середовище вірус потрапляє з виділеннями хворих. Ускладнює епідемічну ситуацію й те, що виділення ротавірусів спостерігається також від ззовні здорових дітей та дорослих осіб, яких значно більше за кількість хворих.

Саме тому важливо забезпечувати профілактичні заходи у дошкільних навчальних закладах. Із метою запобігання захворюванню необхідно:

– слідкувати за особистою гігієною дітей, інформувати батьків щодо необхідності (ретельного миття рук, використання лише власних предметів особистої гігієни тощо);

– додавати у дитячий раціон тільки якісні продукти харчування (постачальники харчових продуктів повинні мати погодження на постачання з Держпродспоживслужбою) та чисту кип’ячену воду (навіть воду промислового додаткового очищення);

– ретельно мити інгредієнти, з яких готуватиметься їжа;

– дотримуватися санітарних правил щодо термічної обробки продуктів, не зберігати їжу довго навіть в холодильнику;

– сирі продукти зберігати окремо від приготованих; при купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот;

– при купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот;

– за появи «сигнальних» симптомів захворювання важливо своєчасно надати медичну допомогу дитині та ізолювати її від здорових дітей;

– не відвідувати дошкільно-навчальні заклади у випадку виникнення респіраторних симптомів (нежить, біль у горлі, кашель, чхання, підвищення температури тіла, тощо).

– при перших ознаках захворювання не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря!

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і збереже ваше здоров’я і ваших близьких!Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь