A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Мар'їнське управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує про профілактику гострих кишкових інфекцій

Дата: 02.07.2021 08:41
Кількість переглядів: 383

Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції ( сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А …) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю.

Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами:

  • харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
  • водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; 
  • контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  2. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
  3. Користуватися індивідуальним посудом.
  4. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
  1. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
  2. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  3. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
  4. Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
  5. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
  6. Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
  7. Використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.
  8. Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  9. Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
  10. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
  11. Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
  12. Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
  13. Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.
  14. Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я – у Ваших руках.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь