A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

До уваги фізичних осіб-підприємців!

Дата: 21.09.2021 15:39
Кількість переглядів: 353

 

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.04 року № 1058-4, що набрав чинності з 01.01.2004 року передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески  в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначена розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом. 

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 року № 2464-4, що набрав чинності з 01.01.2011 року передбачається, що періоди роботи та одержаний працівником за цей час заробіток зараховуються до страхового стажу винятково за умови сплати страхового та єдиного внеску до Пенсійного фонду України. 

Для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць нобхідно сплатити за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У разі сплати фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, єдиного внеску у  меньшій сумі за місяць страховий cтаж буде зараховано пропорційно,  що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

З 01 січня  2017 року всі підприємці повинні сплачувати мінімальний розмір ЄСВ  - 704 грн. в місяць,  з 01 січня 2018 року – 819,06грн.,  з 01 січня 2019 року – 918,06грн., з 01 січня 2020 року – 1 100грн., а з 01 січня 2021 року – 1 320грн.

ЄСВ повинні платити всі підприємці СПД ФО-П незалежно від того  чи провадилась діяльність чи не провадилась, необхідно сплачувати під час відпустки та хвороби. Припинити сплачувати єдиний соціальний внесок можливо лише в одному випадку - припинення підприємницької діяльності, датою припинення є дата  внесення  до Єдиного державного реєстру  запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Щодо звільнення від сплати єдиного внеску 

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774). 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь