A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Критерії якості питної води

Дата: 05.10.2021 16:04
Кількість переглядів: 2476

Якісна вода – це рідина, фізичні та хімічні характеристики якої відповідають нормам ДСанПіН 2.2.4-171-2010 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Тільки в тому випадку, якщо характеристики питної води збігаються з цими стандартами, її можна вважати придатною до використання. 

Існує 5 груп показників питної води:

1. Жорсткість – показник щільності солей на 1 мг рідини. Чим вище жорсткість, тим більше солей, відповідно, тим небезпечніше і вживання такої води, оскільки солі мають властивість відкладатися у внутрішніх органах (нирках, печінці), що призводить до різних хвороб.

2. Лужність – критерій рівня щільності лугів у рідині. Чим вище лужність, тим гірше якість води. Рівень рH впливає на метаболічні процеси в організмі та стан тканин і м’язів тіла.

3. Гігієнічні властивості – визначаються за мікробіологічними та вірусними показниками. Мікрофлора рідини перевіряється на наявність умовнопатогенних бактерій та вірусів, небезпечних для людини. Це – один з найважливіших показників, тому що заражена вода може призвести до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, масових отруєнь.

4. Органолептичні показники – первинні дані про смак, прозорість та запах рідини. Визначаються дослідним шляхом. Якісна вода повинна бути прозорою, без запаху і будь-якого присмаку.

5. Токсикологія – показник наявності в рідині різних отруйних сполук. Наприклад, пестицидів чи фенолів, свинцю або алюмінію. Їх накопичення в організмі призводить до важких захворювань.

У домашніх умовах кожен з нас може перевірити лише органолептичні показники питної води та наявність у ній патогенної мікрофлори. Це можна зробити шляхом відстоювання рідини в бутилі (2-3 доби) при кімнатній температурі. Якщо вода змінила колір, з’явився осад, помутніння, пластівці чи неприємний запах, пити її не можна.

Єдиним достовірним способом оцінити якість та безпечність питної води є проведення лабораторних досліджень за вищеперерахованими показниками будь-якою атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних речовин, не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а, відповідно, така вода не викликає у споживача підозри щодо її безпечності, особливо, коли цю воду вживають протягом тривалого часу і не скаржаться на здоров’я.

Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- не пити воду з випадкових джерел;

- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей.

 Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевнені у якості питної води, яку ви споживаєте.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь