A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

28 жовтня - День вигнання нацистів з України

Дата: 28.10.2021 08:23
Кількість переглядів: 453

День вигнання нацистських окупантів з України відзначається в країні щороку 28 жовтня.

Саме цього дня 1944 року з території України вигнано останнього солдата нацистського рейху. Так, 28 жовтня 1944 року визволений найзахідніший регіон України — Закарпаття. Тому саме цю дату визначено Указом Президента від 20 жовтня 2009 року як День визволення України від німецько-фашистських загарбників.

В ході Німецько-радянської війни (1941-1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 мільйона осіб, протягом січня 1943 року — жовтня 1944 року проведено низку наступальних операцій, найбільш значущі з яких: Донбаська — з 13 серпня до 22 вересня 1943 року; Корсунь-Шевченківська операція — з 24 грудня 1943 до 17 лютого 1944 року; Львівсько-Сандомирська — з 13 липня до 29 серпня 1944 року і завершилися вигнання нацистських окупантів з України.

Вигнання нацистів із Закарпаття розпочалося 9 вересня 1944 року під час Східнокарпатської стратегічної воєнної операції. Складовими частинами Східнокарпатської операції були Карпатсько-Дуклянська та Карпатсько-Ужгородська фронтові наступальні операції. У ході Карпатсько-Ужгородської операції війська 4-го Українського фронту здобули карпатські перевали й наступали на Закарпаття. 16 жовтня радянські війська зайняли місто Рахів, 24 жовтня визволили Хуст і Сваляву, 26 жовтня – Мукачево, а 27 жовтня — Ужгород. 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

Хоча насправді залишавсь іще Чоп — залізничний вузол на кордоні України зі Словаччиною й Угорщиною. 28 жовтня війська тільки почали визволяти прикордонне місто, а 29 жовтня війська 17-го гвардійського стрілецького корпусу визволили Чоп. Окремі райони Чопа кілька разів переходили з рук у руки. Остаточно місто стало вільним аж 23 листопада 1944 року. Нині це найзахідніший населений пункт України.

За мир українці сплатили надзвичайно високу і страшну ціну – близько 9 мільйонів життів наших земляків. Україна пам’ятає та ніколи не забуде тих, хто віддав своє життя, захищаючи свою землю від загарбників.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь