Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

До відома населення Мар'їнської територіальної громади! Ботулізм та його профілактика

Дата: 02.12.2021 13:25
Кількість переглядів: 460

Мар'їнське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує.

Ботулізм та його профілактика

Згідно інформації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в Україні почали реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення, які пов’язані з вживанням рибної продукції. У Бердянську Запорізької області зареєстрували смерть чоловіка від ботулізму. За даними відомства 17 листопада поточного року ботулізм виявили у подружньої пари, жінка була госпіталізована. За день до госпіталізації пара вживала в’ялену рибу, а саме, плотву і лящ, яку купили у приватних осіб, на центральному ринку. Держпродспоживслужба зараз проводить позапланову перевірку ринку «Центральний» в Бердянську.

Що таке ботулізм

Ботулізм –  це харчове отруєння, зумовлено споживанням продуктів, в яких  накопичилися ботулотоксини.  Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально. Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.   Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватний осіб.

Профілактика ботулізму

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

            За найменшої підозри на ботулізм (сухість у роті, біль у животі і незначне підвищення температури, часта нудота і діарея та двоїння в очах) негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.  Самолікування категорично забороняється.

   Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь