A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

До відома населення Мар'їнської територіальної громади! Ботулізм та його профілактика

Дата: 02.12.2021 13:25
Кількість переглядів: 440

Мар'їнське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує.

Ботулізм та його профілактика

Згідно інформації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в Україні почали реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення, які пов’язані з вживанням рибної продукції. У Бердянську Запорізької області зареєстрували смерть чоловіка від ботулізму. За даними відомства 17 листопада поточного року ботулізм виявили у подружньої пари, жінка була госпіталізована. За день до госпіталізації пара вживала в’ялену рибу, а саме, плотву і лящ, яку купили у приватних осіб, на центральному ринку. Держпродспоживслужба зараз проводить позапланову перевірку ринку «Центральний» в Бердянську.

Що таке ботулізм

Ботулізм –  це харчове отруєння, зумовлено споживанням продуктів, в яких  накопичилися ботулотоксини.  Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально. Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.   Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватний осіб.

Профілактика ботулізму

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

            За найменшої підозри на ботулізм (сухість у роті, біль у животі і незначне підвищення температури, часта нудота і діарея та двоїння в очах) негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.  Самолікування категорично забороняється.

   Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь