A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 27.01.2022 08:03
Кількість переглядів: 203

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію   № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документу у 2012 році та разом зі всім світом почала відзначати пам'ять про цю сумну подію.

Трагедія Голокосту не оминула ні Україну, ні Донецьку (Сталінську) область. За переписом населення від 1939 року на території області проживало 65 556 осіб єврейської національної меншини, що складало 2,1 % від загальної кількості її населення. За час окупації 1942-1943 рр. її чисельність скоротилась майже вдвічі.

Широковідомими є місця де відбувалося масове знищення єврейського народу нацистською окупаційною владою. Найбільша кількість розстрілів мала місце в містах Бахмуті (алебастрові штольні біля міста), Костянтинівці (Сергіївська балка), Краматорську (селища Іванівка та Ясногірка) та Маріуполі (селище Агробаза). На території м. Донецька у 1942 році існувало єврейське гетто через яке пройшли тисячі євреїв, проте точне їх число залишається й досі невідомим.

Загалом гітлерівський окупаційний режим винний в загибелі 1,5 млн євреїв на території України. Ті, хто залишилися живими, урятувалися насамперед завдяки місцевим мешканцям-неєвреям. Незважаючи на смертельну небезпеку, вони мали мужність здійснити цей моральний подвиг.

Десятки тисяч людей по всьому світу за порятунок євреїв під-час Голокосту були нагородженні високим званням «праведник світу», і серед них його отримали 1755 українців.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь