A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Підготовка насіння ярих культур до сівби 2022 року

Дата: 07.02.2022 13:17
Кількість переглядів: 279

         Незабаром розпочнеться посівна кампанія ярих культур. Тому час подбати про якісне насіння для отримання нового урожаю, який в значній мірі буде залежати від того яким насінням будуть засіяні наші поля.

          Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  нагадують,  що для посіву необхідно використовувати насіння сортів та гібридів вітчизняної і зарубіжної селекції, яке пройшло державне сортовипробування і було перевірене на посівні якості, про що свідчать відповідні документи встановленої форми, зокрема «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння». Під час купівлі насіння  споживач повинен вимагати у продавців документи  на закуплене ним насіння. При реалізації насіння повинно супроводжуватись документами згідно ДСТУ 4138-2002. Ці документи видає споживачеві виробник чи реалізатор насіння.

До них відносять:

- «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) та елітне – (базове) насіння;

- «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане);

- «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів. Дані супровідні документи виписуються на основі Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння та Сертифікату, що засвідчує сортові якості насіння.

         Насіння яке підлягає реалізації повинно бути затароване і промарковане етикетками встановленого зразка.

         Крім того,  звертаємо увагу господарств, які мають залишки насіння минулих років і планують використати таке насіння для посіву під урожай 2022 року - перед проведенням висіву необхідно провести його повторну перевірку посівних якостей, адже термін дії Сертифікату на насіння озимих та ярих зернових культур - чотири місяця,  на насіння кукурудзи протруєної – один рік, на насіння соняшнику протруєного – вісім місяців,  отже документи можуть бути прострочені.

         На даний час на території України здійснювати послуги з сертифікації насіння та садивного матеріалу мають право 4 органи з оцінки відповідності, а саме:

- Державне підприємство "Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції"

- Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОСЕРТ»

- Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОЛАБТЕСТ"

- Товариство з обмеженою відповідальністю "НОВАСЕРТ"

         Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує, що у Державній установі «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія» ( www.fl.dn.ua ) функціонує відділ визначення посівних якостей насіння. Фітосанітарна лабораторія проводить випробування насіння за такими показниками:

 - аналізування чистоти та відходу насіння;

- аналізування домішки насіння інших рослин;

- аналізування схожості та енергії проростання насіння;

 - аналізування вологості насіння;

- аналізування маси 1000 насінин.

         Постійне оновлення сортового і репродукційного складу – важливий фактор збільшення врожаю та поліпшення його якості. При підборі сортів для вирощування необхідно слід обов’язково звернути увагу на його районування, напрямок використання, та такі критерії як потенційна врожайність, якісні показники зерна, стійкість до хвороб та шкідників, стійкість до стресових факторів. Керівникам господарств, що мають значні обсяги насіння масових генерацій рекомендуємо звернути увагу на своєчасне проведення оновлення насіннєвого матеріалу на вищі генерації та сортозаміни.

         При виникненні будь яких питань з насінництва, просимо Вас звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькі області за адресою: 87534, м. Маріуполь,  вул. Гризодубової, 3

тел. (0629) 41 – 63 – 62. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь