A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Здорове харчування здобувачів освіти – спільна проблема

Дата: 14.02.2022 09:51
Кількість переглядів: 232

В сучасних умовах питання про здорове харчування здобувачів освіти є особливо актуальним, оскільки правильне харчування - найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини.

З першого січня 2022 року, харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі  сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Одна з головних вимог до харчування - його оптимальність і збалансованість. Правильно розроблене меню, забезпечує нормальний фізичний розвиток здобувачів освіти. Тому проблему повноцінного харчування розв’язати можна тільки спільними зусиллями освітнього закладу й батьків. Дітям необхідно більше знати про користь гарячого харчування, про необхідність щоденного вживання овочів та фруктів, про обов’язкове вживання супів, тощо. І в першу чергу, сформувати у дитини свідоме ставлення до правильного харчування повинні батьки, сім’я!    Щоб харчування дітей  відповідало фізіологічним нормам, батьки повинні знати, скільки і яких продуктів дитині необхідно отримувати протягом дня в залежності від віку та режиму, прийнятому в   навчальному закладі. В споживанні харчових продуктів необхідно використовувати різні сорти м'яса: яловичина, птиця (крім качок та гусей), кролики, молода баранина, а для старших дітей додається нежирна свинина. Слід використовувати і такі цінні рослинні білкові продукти, як горох, квасоля (вміст білка в горосі - 23%о, квасолі - 23%). В них багато вітамінів В, вітаміну Е, багато калію та інших мінеральних речовин.  З 1 січня у їдальнях заборонені замінники продуктів, до яких відносяться, зокрема, ковбаса, сосиски, маргарин. Смажене теж виключене з раціону дітей, натомість котлети належить готувати на пару. Вийде і смачно, і корисно. У нових нормах харчування суттєво зменшено кількість солі, цукру, картоплі та жирів, натомість збільшено кількість овочів, фруктів, м’яса та риби. Обов’язковим є вживання овочів та фруктів під час кожного прийому їжі.

Нові рецепти страв відрізняються застосуванням спецій та соусів. Тепер за допомогою спецій та соусів можна зробити звиклий для їдалень салат з вареного буряка смачним.

Раніше спеції не застосовувалися, бо вважали, що у якихось дітей може бути алергія. Тепер людство добре вивчило спеції і знає, які є алергенними, а які ні. Зрештою, це розвиває культуру харчування дітей.

Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 години.

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Вода - необхідна складова частина раціону. У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей, повинна бути в межах 1,5 – 2 л. Потреба в рідині коливається від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок.      

Ще важливе зауваження, уперше за весь час в закладах освіти будуть враховувати хронічні особливості учня у харчуванні. Звісно, якщо діагноз офіційно підтверджено. Найпростіша та найтиповіша ситуація – харчова алергія. З меню учня виключать продукти, які її спричиняють. Наприклад, тим у кого алергія на молоко (непереносимість лактози), мають давати рослинні напої, замінники.       

Шановні батьки, привчайте своїх дітей до здорового харчування, адже якісне харчування (і в школі і дома ) – це найважливіший чинник зміцнення здоров’я учня, а відтак і запорука його нормального фізичного й інтелектуального розвитку. При правильному харчуванні Ви скоро помітите, що дитина стала частіше радувати Вас хорошим настроєм, здоровим кольором обличчя і успіхами у школі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь