Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Онлайн-проєкт #Донеччани_державотворці

Дата: 23.07.2022 18:29
Кількість переглядів: 209

Фото без опису

28 липня цього року Україна вперше відзначатиме День Української Державності.

Донецька облдержадміністрація започаткувала онлайновий проєкт #Донеччани_державотворці, героями якого є мешканці Донеччини минулого та сьогодення, які зробили значний вклад у розбудову та розвиток української державності, боротьбу за незалежність і суверенітет України. Сьогоднішня розповідь про Юрія Матущака.

Юрій Матущак народився в Донецьку 15 лютого 1987 року. У 2004 році закінчив одну зі шкіл міста та вступив на історичний факультет Донецького національного університету, адже з дитинства цікавився українською історією та культурою. Він мав організаторські здібності, з натхненням та ентузіазмом брався за справу.

31 жовтня 2006 року студент третього курсу Юрко Матущак разом з однодумцями створив Донецьку обласну молодіжну громадську організацію «Поштовх», яку він очолив. Метою організації було сприяння українському національному відродженню в області. До неї долучалися активісти і з інших навчальних закладів Донецька, за рік вона стала однією з найбільш активних громадських організацій Донеччини.

Члени «Поштовху» розпочали в Донецьку актину роботу з вшанування жертв Голодомору і сталінських репресій, за підтримки УПЦ КП і Греко-Католицької Церкви організовували фестивалі Різдвяних вертепів. Афіши першого фестивалю, розклеєні на вулицях Донецька, за дорученням міської влади зривали, щоб перешкодити масовій участі молоді у ньому. Другий і третій фестивалі відбулись в Палаці молоді «Юність», куди приїздили вертепи зі Львівщини і Прикарпаття.

За студентських часів Юрко Матущак активно виступав за присвоєння Донецькому національному університету імені Василя Стуса, який навчався в ньому на історико-філологічному факультеті. З цією пропозицією організація зверталась до тодішнього Міністра освіти України Івана Вакарчука, але навіть його підтримка не зрушила цей процес. На загальних зборах університету у 2009 році було прийнято рішення щодо відмови від будь-якого присвоєння будь-яких імен. Рішення про присвоєння Донецькому національному університету імені видатного діяча Донеччини Василя Стуса було прийняте у 2016 році у Вінниці, куди переїхав вищий навчальний заклад.

Після закінчення університету Юрко пішов працювати вчителем історії в одну зі шкіл на околиці шахтарського Донецька. Перекладав з польської українською, брав участь у наукових експедиціях, підготовці видань з історії, планував навчатися в аспірантурі, однак його не зарахували через погляди та «зацікавленість» СБУ.

У 2011 році Юрій виїхав до Польщі, де був волонтером і займався проєктом відновлення пам’яті про трагедію на Волині 1943 року, збирав свідчення очевидців тих подій. Також він приєднався до Люблінського українського товариства.

У 2012 року Юрко Матущак повернувся до України та працював шкільним вчителем історії.

З перших днів Революції Гідності Юрій звільнився та долучився до організації донецького Євромайдану, створив самооборону Донецька для безпеки учасників проукраїнських акцій та мітингів від агресії сепаратистів, їздив на київський Майдан.

У червні 2014 року було небезпечно перебувати в Донецьку, тож Юрко зі своєю дівчиною, громадянкою Італії Франческою Леонарді, вимушено виїхав до Чернівців.

Разом з другом В'ячеславом Макаренком записався добровольцем до лав батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1». У серпні 2014 року вони разом опинились у найстрашнішій точці війни – в Іловайську. Перед виходом, так званим «зеленим коридором», Юрій Матущак зателефонував мамі і сказав, де його документи. Колона, в якій пересувався Юрій з побратимами, була розстріляна російськими окупаційними військами. Разом з ним у БМП перебував і В’ячеслав.

Відтоді бійці вважалися безвісти зниклими - родичі та друзі розшукували їх майже дев’ять місяців. Встановити особи загиблих вдалося за експертизами ДНК, третю з них проводили у Польщі.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 року №873/2014 «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», рядовий міліції МВС України Юрій Віталійович Матущак нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Джерело: Донецька обласна державна адміністрація.
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь