Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

#Донеччани_Державотворці: Василь Марсюк

Дата: 28.07.2022 09:30
Кількість переглядів: 294

Фото без опису

 

Марсюк Василь Андрійович народився 1938 року в місті Мар’їнка Донецької області в шахтарській сім’ї. Його батько в 1940 році був репресований за політичним звинуваченням і загинув у в’язниці. В Донбасі минули дитинство і юність автора, тут він закінчив педагогічне училище, працював інструктором, лектором і одночасно навчався на історико-філософському факультеті Київського державного університету. Тут у районній газеті опубліковані перші вірші поета.

Переїзд до міста Черкас і знайомство з місцевим літературним середовищем сприяли творчому і національному самоусвідомленню молодого донбасівця, який викладав суспільні науки в педагогічному інституті і технікумі.

Після стаціонарного навчання в 1975—1977 роках на Вищих літературних курсах при Московському літінституті автор очолював Черкаське обласне літературне об’єднання і керував при ньому творчою студією.

З 1985 року він мешкає у Києві, де тривалий час працював редактором, заступником головного редактора у видавництві літератури для дітей «Веселка». Член Спілки письменників України з 1974 року.

У творчому доробку Василя Андрійовича книжки: «Сурмлять тополі» (1973), «Життєдайність» (1977), «Обрії» (1979), «Сонячні терези» (1986), «Три криниці» (1988), «Минулому я руку подаю» (1990), кілька збірок віршів для дітей, зокрема, «Тигр утік із зоопарку» (1991). На окремих творах тих часів лежить печать радянської цензури.

За роки нової української державності вийшло кілька книжок, зокрема: «Донецька прелюдія» (роман у віршах, 2001, 2003 рр.) — своєрідна лірична енциклопедія Донбасу в роки дитинства і юності автора, де також здійснюються виходи на сучасні гострі проблеми духовного становлення української нації. Збірка поезій «Прометеєва естафета» (2008 р.) представлена здебільшого творами, написаними в різні роки, але вчасно не опублікованими через цензуру. Є там розділ і російськомовних віршів, написаних автором у роки «бурлакування» у Донбасі. Інтернет-видання «Крик волаючого на майдані» (2009 р.) — найновіша збірка публіцистичних статей, які останніми роками були опубліковані в патріотичній пресі, де автор безкомпромісно полемізує з відомими сучасними діячами літератури і мистецтва, дає критичну оцінку їхнім духовним постулатам і збоченням, незважаючи на звання і регалії своїх опонентів. 2012 року вийшла книжка нових поезій “Вечірнє вогнище”, до якої також увійшли віршовані роман та казка для дітей. А 2013 року вишли “Твори у двох томах”, де до першого тому увійшли вибрані вірші, а до другого – романи у віршах “Донецька прелюдія” і “Московський час”, а також більше десяти поем. Книжка поезії “Романтика пізньої осені. Твори останніх років”, що вийшла влітку 2015 року.цікава як свіжою сповідальною лірикою, так і новими поемами, які автор плідно створив останнім часом.

У перекладі російською мовою вийшла книжка віршів «Красная книга любви» (1990).

На деякі вірші Василя Марсюка написали пісні відомі композитори, зокрема, Володимир Івасюк. Він є лауреатом Міжнародної літературної премії імені Івана Кошелівця (2015 р.)

 

Джерела: www.vasmars.in.ua, ukrlife.org.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь