A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Довіреність в умовах воєнного часу: на що варто звернути увагу

Дата: 18.08.2022 15:47
Кількість переглядів: 644

Фото без опису

В умовах воєнного стану зміни торкнулися не лише порядку виїзду за кордон чи виплати пенсії або соціальної допомоги. Оновилися також й особливості оформлення та використання довіреностей.

Так, відповідно до постанови Кабміну від 28.02.2022 № 164 (зі змінами) в умовах воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення або скасування:

- посвідчення більшості видів довіреностей, а також засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, здійснюється на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса.

?Дійсність такої довіреності підтверджується нотаріусом, який її видав, шляхом видачі протягом 2-х робочих днів заінтересованій особі відповідної довідки.

?? При цьому як і раніше на спеціальних нотаріальних бланках оформлюються довіреності на право:

? розпорядження нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна;

? розпорядження коштами на рахунках у банках та небанківських фінансових установах;

? розпорядження транспортними засобами на строк більше 3-х місяців;

? розпорядження та управління цінними паперами, корпоративними правами;

? доступу до індивідуального банківського сейфа;

- довіреності на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, а також на право доступу до індивідуального банківського сейфа, можуть посвідчувати виключно нотаріуси, включені до затвердженого Мін’юстом переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна ? https://cutt.ly/LLPfmcq;

-  нотаріуси, робоче місце (контора) яких розташовано в межах населених пунктів, де припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів ? https://cutt.ly/JLSszH2, можуть посвідчувати лише довіреності на право розпорядження коштами на рахунках у банках та небанківських фінансових установах;

- дозволяється укладати договори щодо відчуження (продажу, обміну, дарування тощо) нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки тощо на підставі довіреності за умови, що вона:

?містить опис відповідних повноважень представника;

?зареєстрована в Єдиному реєстрі довіреностей;

?посвідчена нотаріусом НЕ більше як за 1 місяць до дня підписання договору або НЕ більше як 2 місяці, якщо її було посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або уповноваженим органом іноземної держави. Якщо минуло більше часу, необхідно буде надати нотаріусу заяву від власника нерухомості про підтвердження дії повноважень;

 - довіреності, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, та заповіти військовослужбовців ЗСУ, інших законних військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або уповноваженою ним особою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь