A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Яку медичну допомогу можуть отримати українці безоплатно в амбулаторних умовах

Дата: 22.08.2022 23:11
Кількість переглядів: 190

Яку медичну допомогу можуть отримати українці безоплатно в амбулаторних умовах. Роз’яснення НСЗУ 20.08.22.

Амбулаторна допомога - це спеціалізована медична допомога, яку пацієнт отримує без госпіталізації в лікарню.

На амбулаторному рівні забезпечуються консультації, діагностика, спостереження за перебігом лікування, роблять дослідження та навіть деякі хірургічні операції, які не потребують цілодобового контролю за станом пацієнта. Така допомога є безоплатною, якщо у пацієнта є направлення та укладена декларація з лікарем. В який заклад звертатися пацієнт обирає сам - прив’язки до місця проживання чи реєстрації немає.

Амбулаторна допомога надається в закладах, що уклали договір з НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах”. Такі заклади зобов?язані мати щонайменше вісім фахівців різного профілю. У тому числі це такі спеціалісти, як гінеколог, гематолог, дерматовенеролог, нейрохірург, психіатр, сексопатолог, сурдолог, нарколог, фізіотерапевт, фтизіатр для дорослих та дітей та інші.

Щоб знайти заклад, де можна отримати амбулаторну консультацію, потрібно зателефонувати в НСЗУ за номером 16-77 та дізнатись контакти найближчих амбулаторій, з якими Національна служба здоров’я уклала договір. Потім – перетелефонувати в заклад та дізнатися, чи є там відповідний спеціаліст.

Медична допомога надається безоплатно за наявності направлення. Під час війни направлення може бути як електронним, так і паперовим. Його виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр або лікуючий лікар. Зверніть увагу, що лікуючий лікар та лікар-спеціаліст може виписати пацієнту направлення на будь-які необхідні дослідження та консультації. Звертатись за кожним направленням до сімейного лікаря не потрібно.

Гінеколог, психіатр, фтизіатр, нарколог, стоматолог та лікуючий лікар, тобто той, у якого спостерігається пацієнт, приймають без направлення. Також без направлення приймають пацієнтів у невідкладному стані.

У межах пакета “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах” держава оплачує лікарням консультації всіх наявних у штаті спеціалістів, а також проведення інструментальних та лабораторних досліджень, які необхідні пацієнту для отримання якісної діагностики та лікування.

Наприклад, загальноклінічні та біохімічні аналізи, такі як загальний аналіз крові, тест на тропінін, тести на вітаміни, а також бактеріологічні дослідження, цитологічні, імунологічні, гормональні (наприклад, на тироксин, кортизол, тестостерон, норадреналін, естрадіол, інсуліноподібний фактор росту -1 (ІФР-1) дослідження слуху, зору, МРТ, УЗД та інші. Тобто для пацієнта вони також мають бути безоплатні.

В амбулаторних умовах вагітні жінки мають право на безоплатне ведення вагітності лікарем-гінекологом. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачений окерми пакет, за яким вагітні можуть отримати безоплатно як консультації та огляди лікарів, так і всі необхідні аналізи та дослідження.

На амбулаторному рівні забезпечується лікування пацієнтів методами гемодіалізу та перитонеального діалізу. Їх здійснюють заклади, що уклали договір з НСЗУ на відповідні пакети послуг.

За цим напрямом для пацієнта безоплатні не тільки процедури, а й супутні консультації, дослідження, контроль ефективності лікування, забезпечення необхідними лікарськими засобами відповідно до Національного переліку. Підставою для надання послуг є направлення від нефролога та встановлений діагноз.

У фокусі роботи НСЗУ - інтереси пацієнта. Якщо стан пацієнта і його клінічні показання дозволяють йому отримувати медичну допомогу амбулаторно, а не в стаціонарі, НСЗУ заплатить медзакладу за таку послугу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь