A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Триває інформаційна компанія «Виходь на світло». На що слід звернути увагу працівникам і роботодавцям.

Дата: 25.08.2022 10:05
Кількість переглядів: 366

Фото без опису

Зі звернення Президента України 09.06.2022 про те, якою має бути економічна політика держави під час війни і тоді , коли настане мир, про актуальність дотримання законодавства щодо офіційного оформлення трудових відносин.

 

1. Що таке незадекларована праця?

Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства.

Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

 2. Які є форми незадекларованої праці?

Фото без опису

3. Масштаби незадекларованої праці

Мета і завдання інформаційної кампанії виходь на світло.

За останніми офіційними довоєнними даними Державної служби статистики України 3,27 млн осіб були повністю або частково зайняті неформально. До них треба було б додати дані про людей, що отримують зарплату «в конверті», не оформлюють роботу за сумісництвом, мають інші договори замість трудових. Але офіційних даних про це немає.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Про масштаби  незадекларованої праці свідчать результати Діяльності Державної служби України з питань праці у 2020-2021 роках наведені на інфографіці вище.

В умовах війни ризики використання незадекларованої праці значно зросли, що викликано об’єктивними причинами, зумовленими руйнуванням виробничих об’єктів, об’єктів соціальної інфраструктури, зміною ситуації на ринку праці через втрату сотні робочих місць працівниками.

Мільйони людей змушені були покинути свої домівки та стали вимушеними переселенцями і біженцями.

01.07. 2022 року стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!»

В умовах повномасштабної війни одним з головних чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України.

Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної та економічно сильної держави!

Саме тому, з 1 липня Держпраці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!».

Це черговий крок до формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин. Кампанія спрямовується на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків.

Кампанія реалізується за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці».

 

 

 

4. Як відрізнити трудові відносини від інших?

 Досить часто роботодавці пропонують укласти цивільно-правову угоду замість трудового договору.

Пам’ятайте: Трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем. Сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи.

Перевірте, чи маєте ви трудові відносини, за допомогою контрольного списку:

Фото без опису

5. Задекларована праця допомагає розвивати бізнес.

Роботодавці, укладаючи трудові договори з працівниками отримують безліч переваг: імідж соціально-відповідальної компанії чи фізичної особи - підприємця, можливість залучати інвестиції та кращих фахівців, виходити на нові ринки та чесно конкурувати за якістю послуг і ціною. 

 

Краща продуктивність праці

Задекларовані працівники задоволені та мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу, більш ініціативні, ніж незадекларовані працівники.

 Зменшення витрат

Обов’язок забезпечити гідні умови праці – у ваших інтересах. Адже ви уникаєте витрат та збитків через можливі зупинки виробництва, тривалу відсутність працівника на роботі, компенсації на лікування й реабілітацію, а також навчання нових працівників. Враховуйте й непрямі витрати: шкоду для репутації у разі нещасних випадків, зниження мотивації працівників, плинність кадрів.

 Залучення кваліфікованих фахівців

Люди – найцінніший капітал вашого бізнесу. Працюючи відкрито, ви можете проводити конкурси на вакансії. Офіційне працевлаштування, комфортні умови праці, соціальні гарантії, нормований робочий день, навчання та кар’єрний ріст – допоможуть вам залучити та утримати досвідчених фахівців.

 Доступ до нових ринків

Якщо ви працюєте відкрито та дотримуєтесь вимог законодавства, ви можете вийти на нові ринки країн ЄС, Канади і ще кілька десятків країн, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю.

Можливість залучати інвестиції

Прозорі та законослухняні бізнеси мають більше можливостей отримати кредити для розширення справи, знайти українських й іноземних партнерів і вийти на фондові біржі.

Імідж соціально відповідального бізнесу

Соціальна відповідальність – запорука високої репутації. Опитування свідчать, що споживачі готові платити більше за товари та послуги бізнесу, який опікується соціальними проблемами, працює чесно та відкрито, надає гарантійне обслуговування.

 Стабільні конкурентні переваги

Хочете отримати стабільні конкурентні переваги? Вони в якості товарів і послуг, інноваціях, диверсифікації тощо.

Скорочення витрат за рахунок незадекларованих працівників і невиконання законів – короткострокова стратегія без перспектив, яка говорить про вашу «короткозорість».

 Фінансові стимули від держави

Укладаючи офіційно трудові договори Ви   маєте мождивість отримати державну підтримку.

Так під час воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування, роботодавець має змогу отримати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

Як отримати послугу?

  • подати заяву через Портал Дія;
  • звернутись до центру зайнятості;
  • надіслати електронного листа з інформацією про працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

Які умови отримання компенсації?

  • роботодавець має перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та подати податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;
  • загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи;
  • роботодавець працевлаштовує ВПО на умовах трудового/гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

  

Крім вищевикладеного Ви маєте право також на інші форми державної підтримки, а також покращуєте шанси отримати підтримку  від міжнародних організацій

Відсутність покарань

Декларуйте працівників, щоб спокійно вести бізнес і не турбуватися про штрафи, які можуть суттєво вдарити по бюджету вашого бізнесу.

Фото без опису

6. Переваги офіційного працевлаштування для працівників.

Офіційне оформлення трудового догово ру дає значні переваги для працівників:

Розширює можливості захисту трудових прав у разі їх порушення роботодавцем (не виплати заробітної плати, залучення до надурочних робіт, порушення вимог законодавства про охорону праці та ін.).

Працівник, що офіційно уклав трудовий договір має право на :

  • оплату праці не нижче встановленого законодавством мінімального розміру оплати праці,
  • на оплачувану відпустку не менше 24 календарних днів;
  • на оплату тимчасової непрацездатності;
  • на страхові виплати у разі нещасного випадку на виробництві;
  • на допомогу у разу безробіття;
  • на пенсію за віком, оскільки матиме необхідний  страховий стаж.

Окремо слід зазначити, що неофіційне працевлаштування значно підвищує ризики потрапляння працівника в ситуацію торгівлі людьми.   

Фото без опису

 

7. Корисні посилання  на інтернет-ресурси Держпраці та Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

 

Якщо роботодавець відмовляється укласти з вами трудовий договір, повідомте про це скориставшись електронною формою за посиланням: https://sites.google.com/view/undeclared-work

Надіслати повідомлення можна також скориставшись чат-ботом Telegram-каналу @Smudspbot Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Фото без опису

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства під час воєнний стану розміщено   на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua

 Також відповіді на найбільш запитувані питання  розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Запитання – відповіді» за посиланням: https://dsp.gov.ua/faq/

Всі без виключення роботодавці можуть отримати консультацію з питань застосування норм законодавства про працю  залишивши заявку на інформаційному порталі у розділі «Консультаційна підтримка роботодавців»

 (https://pratsia.in.ua) за посиланням: https://pratsia.in.ua/consultation.php

 скориставшись сервісом «Інтерактивний інспектор», а саме:

-  надіслати запитання використовуючи чат-бот Telegram-каналу @Smudspbot;

-  поставити запитання в групі Telegram-каналу (https://t.me/smudsp/738) Smudsp Call center посилання https://t.me/+vLLg54geUFE0YTYy

 -  зателефонувати  за номером: (093) 472 25 30 (вартість згідно з тарифами вашого оператора);

-  електронною поштою: info_smudsp@ukr.net

-  заповнити форму для отримання роз’яснень ((https://smu.dsp.gov.ua/onlain-konsultatsiia/   ).

Відповіді на свої питання заявники можуть отримати у зручний для себе спосіб:

?електронною поштою;

? на месенджер (Viber, WhatsApp, Telegram);

?телефоном.

Діяльність Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці здійснюється шляхом підтримки ефективної співпраці з іншими урядовими службами, державними і приватними установами, які працюють у сфері додержання прав працівників, а також з роботодавцями і працівниками та їхніми організаціями.

Актуальна інформація розміщується на веб сайті Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці  і  в Telegram-каналі (https://t.me/smudsp), QR-код:

Фото без опису

 

Публікацію підготовлено за матеріалами:

Державної служби  України з питань праці https://dsp.gov.ua/

Міжнародної організації праці - електронний ресурс: https://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm ;

Спосіб доступу: 
https://www.ilo.org/budapest/what-we-do/projects/declared-work-ukraine/WCMS_739393/lang--uk/index.htm

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь