Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Основні правила профілактики сальмонельозу

Дата: 27.01.2023 13:11
Кількість переглядів: 151

Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, які потрапляють в організм людини переважно з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм.

Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м'ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка. Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.

             Основні правила профілактики сальмонельозу.

• Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Навчати гігієнічним навичкам своїх дітей.

• Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).

• Не купувати м'ясо, м'ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, сметану, вершкове масло у місцях несанкціонованої торгівлі.

• Купуючи яйця, звертайте увагу на дату сортування. Допустимий термін реалізації - 25 днів.

• Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.

• Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дошок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше  40 хвилин, м'ясо – не менше 2 годин.

• Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід звертати увагу на дотримання товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов'язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.

• Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.

• Ретельно мити і ошпарювати окропом кухонне начиння.

• Не знімайте пробу з сирого м'ясного фаршу.

• Не пити сирого молока.

• Добре промивати під проточною, а потім кип'яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.

• У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м'яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.

• Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, не допускати зберігання салатів у заправленому вигляді більше 3-х годин.

Пам'ятайте: вакцин для профілактики сальмонельозу в людини немає.

Бережіть здоров'я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!

 

Підготовлено ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь