A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Легальна зайнятість – впевнене сьогодення і стабільне майбутнє!

Дата: 13.02.2023 17:47
Кількість переглядів: 104

13 лютого фахівці Мар’їнського районного центру зайнятості провели засідання Круглого столу на тему «Легальна зайнятість – впевнене сьогодення і стабільне майбутнє». У заході взяли участь представники роботодавців Мар’їнської та Курахівської територіальних громад: ВП «Курахівська ТЕС» ТОВ «ДТЕК Східенерго», ТОВ «ДТЕК Курахівська ЦЗФ», ТОВ «СІМЗ», ТОВ "Агрофірма "Світанок", ТОВ "Агропромсервіс" та інші. До участі у заході були запрошені також представники Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці, Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відкрила засідання начальник відділу рекрутингу та взаємодії з роботодавцями Мар’їнського районного центру зайнятості Катерина Лисенко, яка поінформувала присутніх про стан ринку праці в районі та проблеми зайнятості в умовах військового стану. Основну увагу у своєму виступі Катерина приділила питанню легалізації праці. Вона нагадала роботодавцям про необхідність дотримуватись законодавства про працю при оформленні трудових відносин з працівниками. «Держава створює умови для заохочення роботодавців використовувати легальну працю, впроваджуючи в життя активні програми, метою яких є збереження існуючих та створення нових робочих місць», – зазначила фахівчиня. Катерина поінформувала про можливість отримання компенсаційних виплат за працевлаштування безробітних певних категорій, ознайомила учасників зустрічі з основними послугами служби зайнятості роботодавцям та новим підходами в обслуговуванні клієнтів служби в умовах воєнного стану, нагадала про можливість проходження професійного навчання безробітних на замовлення роботодавця. Вона закликала активно користуватися «Електронним кабінетом роботодавця» для оперативної роботи зі службою зайнятості.

Головний державний інспектор Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Марина Солоха наголосила на тому, що ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх соціальних гарантій. До того ж нелегальні трудові відносини та незадекларована заробітна плата  призводять до зменшення надходжень до бюджету, створюють брак коштів для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери, фінансування соціальних програм. Вона підкреслила, що необхідно укладати трудовий договір між найманим працівником та роботодавцем, наголосила на необхідності своєчасної виплати заробітної плати, авансу, оплати відпускних, лікарняних, нарахування доплат за шкідливі умови праці, роботи у вихідні та святкові дні, та ознайомила присутніх з відповідальністю роботодавців за порушення КЗпП України.

Заступник начальника управління інформаційних мереж та електронних реєстрів - начальник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Гаврюк в своєму виступі зупинилася на практичних аспектах зарахування страхового стажу. Вона акцентувала увагу роботодавців на тому, що особа, яка отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючою, їй не зараховується страховий стаж, а відповідно не одержуватиме пенсії за віком, у неї не буде права на відпустку, оплату лікарняних і допомоги по безробіттю, на охорону праці та на соціальне страхування. Наталія поінформувала про зміни у поданні звітності та нагадала, що від оперативності і правильності подання роботодавцями звітності залежить, чи отримає працівник соціальні виплати. Вона докладно розповіла, як подавати заяву-розрахунок лікарняних та внести уточнення в інформацію про страхувальника.

Учасники Круглого столу обговорили питання активізації ролі роботодавців у збереженні та створенні нових робочих місць, дотримання законодавства про працю та зайнятість шляхом об’єднання зусиль, спрямованих на соціально-економічний розвиток громад.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь