A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

79-ті роковини геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 08:10
Кількість переглядів: 40

79 років тому росія скоїла один із наймасштабніших злочинів проти людяності, який обернувся геноцидом — депортацію кримськотатарського народу. Серед ночі радянські силовики почали вдиратися до будинків, виганяти без часу на збори. За перші 3 дні вони депортували у найбільш віддалені райони срср понад 180 тисяч кримських татар.

Далеко від рідного дому, від історичної Батьківщини, кримські татари понад півстоліття виборювали собі право на повернення. І повертатися без перешкод змогли лише за часів незалежної України. А потім росія знову вдерлася до їхньої домівки.

Лише за перший рік окупації близько 20 представників корінного народу стали жертвами насильницьких зникнень, а ще десятки — жертвами кримінальних переслідувань. Зараз, через 9 років окупації, серед 182 політв’язнів — 116 киримли. Ув’язнені за віросповідання, активну громадянську позицію, журналістську діяльність і навіть просто за допомогу іншим незаконно ув’язненим співгромадянам. 

Життя під постійним наглядом фсб, обшуки серед ночі під дулами автоматів окупаційних силовиків, які попри плач дітей продовжують перевертати будинок догори дриґом і підкидати “докази”. Тортури, клеймо “терориста”, позбавлення останнього слова на судилищі, ігнорування й ненадання медичної допомоги, і знову депортація, просто під іншим словом — “етапування” до російської в’язниці.

Серед 182 політв’язнів, у Криму окупанти залишили менше третини. Кримських татар серед них — 29. І всім їм загрожує депортація до російських в’язниць. У жахливих умовах цих місць уже загинули двоє українських бранців, один із них — представник корінного кримськотатарського народу Джеміль Гафаров.

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу ми закликаємо вас приєднатися до акції “Листи до вільного Криму”. За посиланням ви знайдете прізвища наших співгромадян, яких окупанти незаконно ув’язнили в Криму або вивезли на росію: https://cutt.ly/e5IoS7o 

Підтримайте їх розмовою про щось цікаве, поділіться враженнями, попросіть поради. Так ми покажемо, що не забули, що боремося за них і переможемо. І наші незаконно ув’язнені громадяни повернуться на Батьківщину. 

Світла пам’ять тисячам киримли, які загинули внаслідок депортації 1944 року! 

Фото без опису

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь