A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Спільна біда об’єднує: безробітному – робота, роботодавцю - компенсація

Дата: 18.10.2023 20:06
Кількість переглядів: 58

Мар’їнський районний центр зайнятості  продовжує надавати соціальні послуги роботодавцям та населенню Курахівської та Мар’їнської міських територіальних громад в тому числі внутрішньо переміщеним особам. Для прискорення працевлаштування безробітних фахівці опрацьовують не тільки вакансії підприємств, що здійснюють діяльність на території Курахівської та Мар’їнської громад, але й тих, які релокувалися в більш безпечні регіони. Це дозволяє допомогти знайти роботу мешканцям громад та підтримати наших роботодавців, які продовжують працювати у цей складний час.

Фахівець центру зайнятості Юлія Цілувальник, черговий раз опрацьовуючи інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, зателефонувала підприємцю Ярославу Кійко, який тільки-но започаткував власну справу. Під час телефонної співбесіди вона надала консультацію з питань законодавства про працю та зайнятість, поінформувала про послуги, які надає служба зайнятості і домовилася про зустріч на робочому місці. Під час зустрічі Ярослав розповів Юлії, як він розпочав власну справу за місцем тимчасового перебування.

Чоловік – мешканець Курахового. До війни працював баристою, але з початком російської агресії втратив роботу та переїхав разом із родиною до більш безпечного регіону. Зупинитися вирішили у Жовтих Водах Дніпропетровської області. Там всією родиною зареєструвалися як ВПО. Коли перед Ярославом постало питання працевлаштування, виникли труднощі. Чоловік на зміг працевлаштуватись за освітою. Тоді він вирішив скористатись професійним досвідом та наважився на серйозний крок – започаткував власну справу. Так, у липні цього року він став власником невеличкої кав’ярні. «Справа ця була мені добре знайома, – поділився Ярослав. – Тепер набутий досвід я використовую, щоб реалізувати власні підприємницькі ідеї.»

Під час зустрічі фахівчиня центру зайнятості Юлія розповіла підприємцю, що служба зайнятості реалізує низку державних активних програм, спрямованих на створення нових та збереження існуючих робочих місць, розвиток бізнесу та забезпечення зайнятості населення. На цей момент Ярослав вже замислювався над подальшим розвитком власної справи та створенням робочого місця, оскільки вже потребував помічника, але підібрати вмотивованого працівника не вдавалося. 

Консальтант роботодавця Юлія запропонувала підібрати працівника з числа осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості та допомогла підприємцю скласти звіт 3-ПН про потребу в кадрах. Вона підключила  рекрутерів та кар’єрних радників, щоб підібрати серед безробітних клієнтів центру зайнятості кандидатів на вакансію відповідно до вимог роботодавця. Рекрутери оперативно проаналізували професійно-кваліфікаційний склад і місце проживання пошукачів роботи та запросили безробітних на співбесіду до роботодавця. В числі запрошених на співбесіду була Яна Музика.

Дівчина має статус ВПО, зараз мешкає у м. Жовті Води. Рік тому Яна отримала професійно-технічну освіту. Але працевлаштуватись за набутими професіями ані як перукар, ані як манікюрник не змогла. Пошукавши роботу самостійно та зазнавши невдачі, вирішила звернутися за допомогою до фахівців Мар’їнського районного центру зайнятості.

Кар’єрний радник провела профілювання клієнтки, визначила потенціал та рівень мотивації пошукачки. Спільно з клієнткою вони склали індивідуальний план працевлаштування, ретельно спланувавши спільні дії з пошуку підходящої роботи. Яна була дуже вмотивована та активно долучилася до виконання рекомендацій: брала участь у дистанційних тренінгах з техніки пошуку роботи, за допомогою профконсультанта склала резюме і розмістила його на інтернет-ресурсах з пошуку роботи.

Під час співбесіди з підприємцем активність та  готовність дівчини навчатися новому справили на Ярослава приємне враження. Яна отримала  запрошення на роботу від роботодавця та була працевлаштована баристою за направленням центру зайнятості.

Консультант роботодавця Юлія пояснила, що працевлаштувавши безробітного з числа ВПО, підприємець зможе подати заяву та отримати компенсацію витрат на оплату праці за найманого робітника. Вона роз’яснила умови отримання компенсації та порядок подання заяви.

Так завдяки кропіткій та цілеспрямованій роботі фахівців центру зайнятості безробітна знайшла роботу, а підприємець необхідного працівника. Ярослав подав заяву на отримання компенсації витрат на оплату праці за найманого працівника згідно Постанови КМУ від 08.09.2015 № 696, чим підтримає свій бізнес у непростий воєнний час.

І роботодавець, і працівниця мають статус ВПО. А спільна біда, як відомо, допомагає людям краще порозумітися. Цей приклад працевлаштування ще раз підтверджує актуальність Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен!». Адже переселенці потребують особливої уваги та підтримки задля пришвидшення їхньої адаптації на новому місці проживання.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь