ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!
Збудник розмножується без доступу кисню при неякісній обробці та приготуванні м’ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в’яленої риби, ковбаси та інших продуктів, особливо в домашніх умовах.
З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:
- виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах; купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення. Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.
Покровське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області