Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Дата: 20.11.2023 11:18
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

З 25 листопада до 10 грудня у всіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства». Акція ініційована в 1991 році Центром жіночого Глобального Лідерства. Дати її початку і закінчення створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства щодо жінок і захисту прав людини.

Мета акції – привернути увагу громадськості до проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Шістнадцятиденний період акції охоплює такі важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок, присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській республіці у 1960 році;

26 листопада – Всесвітній день інформації;

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день інвалідів;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – річниця інциденту в Монреалі, коли 14 жінок – студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини;

10 грудня – День прав людини, коли уряди країн – членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок в Україні;

- проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Але не дивлячись на те, що на надворі ХХІ сторіччя, статистика фактів насильства є доволі невтішною.

Сьогодні в державі розгорнута широка соціальна інформаційна кампанія стосовно розголосу існуючої проблеми, але жертви насилля не дуже поспішають винести на розгляд широкого загалу приховану від сторонніх очей жорстокість. Люди не поспішають до правоохоронних органів.

Більшість випадків насилля відбувається, як це не сумно, в сім’ї. І тут мова йде не тільки про фізичне насилля, а й його латентні форми. Домашнє насильство носить прихований характер, тому що ані жертви, ані їхні кривдники неготові розказати про проблему сім’ї за її межами.

Насильство не завжди можна побачити, бо воно ретельно приховане «пасивними жертвами» від сторонніх очей за страхом і відчуттям провини. Але воно завжди є наслідком гендерної дискримінації.

Насильство в сім’ї, є одним з найбільших порушень прав людини – права на життя, фізичну та психологічну недоторканість.

Подолання проблем гендерного насильства є серйозним викликом для українського суспільства. До цієї теми необхідно звертати увагу всіх верств населення, щоб сформувати в суспільстві непримириме ставлення до цього явища.

Першим кроком до подолання проблеми насильства має стати її усвідомлення, як суспільством в цілому, так і кожним окремим громадянином, членом сім’ї. Необхідно змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення суспільства до насильства у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному – і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.

Шановні громадяни! Якщо вам стало відомо про факти, пов’язані з насильством, з метою оперативного реагування та надання допомоги, телефонуйте за номерами:

▪ 102 або 0 800 500 202 - Гаряча лінія Національної поліції України;

▪ 1547 - Урядова гаряча лінія;

▪ 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) - Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації;

▪ 0 800 500 501 або 527 - Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь