Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Інформаційний матеріал від Державного архіву Донецької області до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2024 11:59
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

15 лютого відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цю пам’ятну дату встановлено відповідно до Указу Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

35 років тому, 15 лютого 1989 року завершився вивід радянських військ з території Афганістану. Безславна та трагічна для СРСР війна тривала 3340 днів і завершилась для нього ганебною поразкою.

За статистикою загальні втрати СРСР за період війни в Афганістані склали більше 15 тисяч загиблих та майже 54 тисячі поранених та скалічених солдат.

Через радянсько-афганську війну пройшли понад 160 000 українців — майже 25 % від загального числа радянських військовослужбовців, які брали в ній участь. Втрати українців у цій війні склали більше трьох тисяч загиблими, тисячі учасників бойових дій отримали поранення, контузії, були скалічені. Через ту війну пройшло більш ніж 10 тисяч мешканців Донецької області, з яких 306 воїнів загинуло, та понад 300 повернулись додому інвалідами.

Взагалі після Другої світової війни військовослужбовці СРСР брали участь у 24-х локальних війнах і збройних конфліктах на території 16-ти іноземних держав виконуючи «інтернаціональний» обов’язок у «гарячих» точках світу.

Після здобуття Україною незалежності українським військовим довелось стати учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тисячі військовослужбовців в 16-ти країнах світу. Український миротворчий контингент в Іраку був одним з найбільших з країн поза Альянсом та нараховував у 2003—2005 роках 1700 військовослужбовців, а до 2008 року загальна чисельність українських миротворців, що залучалися до місії, перевищила 5000 чоловік. 54 українських воїнів загинуло під час виконання свої завдань.

Вдячні всім ветеранам за мужність, стійкість та витримку. Схиляємо голови перед тими, хто загинув, чесно виконуючи свій військовий обов’язок.

На жаль, українцям вже другий рік поспіль доводиться відчувати всі жахіття повномасштабної війни, розв’язаною росією.

Велика шана тим ветеранам – учасникам війни в Афганістані, миротворчих місій, які наразі використовують свій бойовий досвід для захисту України від російських загарбників.

Світла пам’ять всім героям, які віддали життя за свою країну в російсько-українській війні з 2014 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь