Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

Працевлаштування осіб з інвалідністю – результат праці фахівців служби зайнятості

Дата: 09.07.2024 16:47
Кількість переглядів: 429

Фото без опису

Проблема працевлаштування осіб з інвалідністю є актуальною та непростою. Консультанти роботодавців постійно проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед роботодавців щодо надання компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих людей з інвалідністю. Не всі роботодавці готові приймати на роботу працівників з інвалідністю, і потрібна, скажімо, третя сторона, яка б виступала за права людини і була посередником між роботодавцем і людиною – і це служба зайнятості.

Мар’їнський районний центр зайнятості постійно працює в напрямку щодо сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю. На обліку в центрі зайнятості перебувала 41 особа даної категорії, з яких 12 осіб працевлаштовано за 6 місяців цього року. Сприяючи працевлаштуванню, фахівці центру зайнятості пропонували профорієнтаційні послуги, такі як професійне навчання та перенавчання. На професійне навчання направлено 10 осіб з інвалідністю. З них 1 особа проходила стажування безпосередньо на виробництві, 9 осіб навчалися на курсах цільового призначення у Полтавському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за напрямом «Цивільний захист у сучасних умовах». Після закінчення навчання безробітні отримали свідоцтво державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Закінчили профнавчання 10 осіб, всі вони працевлаштовані. Для пошукачів роботи з інвалідністю систематично проводяться семінари, тренінги, ярмарки вакансій. Вони мають вільний доступ до всіх сучасних джерел інформації служби зайнятості, серед яких: описи професій, довідники, переліки рекомендованих навчальних закладів, тощо. Також фахівці центру зайнятості здійснюють поглиблене профілювання для визначення рівня мотивації до працевлаштування та поглиблене профдіагностичне обстеження з метою професійного відбору.

Одним з випадків вдалого працевлаштування людини з інвалідністю можна вважати приклад Богдана, інваліда ІІІ групи, який нещодавно звернувся до районного центру зайнятості та був зареєстрований як безробітний. Пошукач роботи, мешканець Мар'їнської територіальної громади, є внутрішньо переміщеною особою. Має повну вищу освіту, у 2003 році закінчив Харківську державну зооветеринарну академію та отримав кваліфікацію технік-технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва. За досвідом роботи пройшов шлях від фельдшера ветеринарної медицини до завідувача складом, потім завідувача господарством.

За період перебування на обліку в центрі зайнятості безробітний разом із фахівцями опрацював кілька вакансій з урахуванням особливостей фізичного стану та умов праці, пройшов співбесіди з роботодавцями. Йому надані всі інформаційно-консультаційні послуги та рекомендації з працевлаштування, відвідав кілька семінарів з техніки пошуку роботи. Та вже незабаром особу з інвалідністю, після підвищення кваліфікації в Полтавському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, було працевлаштовано за направленням Мар’їнського районного центру зайнятості до фізичної особи-підприємця на посаду «Продавець-консультант». Очікуємо, що колишній безробітний і надалі успішно працюватиме саме у цього підприємця, адже він дуже тепло зустрів його та допомагає опановувати нові умови праці.

Сподіваємось, що суспільство буде сприймати осіб з інвалідністю не як клієнтів соціальних фондів, а як професіоналів, які потребують реалізації свого права на працю, на використання своїх здібностей і талантів. І це буде результатом праці фахівців служби зайнятості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь