Мар'їнська міська військова адміністрація
Покровського району Донецької області

29 вересня - День пам‘яті жертв трагедії у Бабиному Яру

Дата: 29.09.2024 10:00
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

29 вересня Україна та весь цивілізований світ вшановує пам’ять жертв Бабиного Яру. У цей день 83 роки тому в Києві відбулася одна з найбільших трагедій в історії України періоду Другої світової війни. Бабин Яр став одним із найбільших місць масових розстрілів цивільних, скоєних нацистами під час Другої світової війни.

Бабин Яр - всесвітньо відомий, очевидно, найбільш моторошний, але не єдиний в Україні символ Голокосту. Масові страти людей за національною, етнічною, расовою, культурною, релігійною та класовою ознаками проводилися тоталітарними режимами у XX столітті по всій Україні, а у часи Другої світової війни стали уособленням нацистської політики масового знищення населення.

Лише за два дні 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. А впродовж двох років німецької окупації Бабин Яр «забрав» життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, українських націоналістів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних, в’язнів концтаборів.

Розстріли в Бабиному Яру відбувалися майже щоденно понад два роки - від вторгнення нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і до завершення гітлерівської окупації міста у листопаді 1943 року - та стали відомі як символ «Голокосту від куль». За цей час було знищено практично все єврейське населення міста.

Радянське керівництво десятиліттями не наважувалося назвати знищення євреїв тим, чим воно було насправді, – геноцидом. Жертв злочинів нацистів називали «радянськими громадянами», «мирним населенням», уникаючи розмов про те, що переважна більшість розстріляних у Бабиному Яру були євреями.

Вшановувати пам'ять розстріляних у Бабиному Яру почали вже після здобуття незалежності України. У 2007 році на місці трагедії було відкрито Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.

Україна зараз переживає страшну російську агресію, знищення цивільної інфраструктури та загибель тисяч людей, а український народ щодня бачить руйнівні наслідки поширення тоталітарної та імперської ідеології , систематичного порушення загальновизнаних принципів та норм міжнародного права.

Цей день є знаковим для українського народу і світової спільноти як символ пам'яті, свідомості та пошани до всіх жертв такого терору. Він нагадує нам про непохитність цінностей, які ми повинні оберігати, і про необхідність запобігати подібним злочинам.

Такі важливі, болючі трагедії, як День пам’яті жертв Бабиного Яру, Голодомор, Голокост та багато інших, які відбувалися на українській землі з українським народом, неможливо забути.

Неможливо забути Бучанську різанину, Ірпінську трагедію, вбивства на Чернігівщині та Сумщині, жахи Маріуполя з авіаударами по пологовому будинку та Драмтеатру, безжальний розстріл на вокзалі в Краматорську, звірства на окупованих територіях, які відбуваються сьогодні.

Вшановуючи пам'ять жертв Бабиного Яру, ми повинні згадати тих, хто загинув у цій трагедії, і робити все можливе, щоб подібна жорстокість не мала місця у сучасному світі.

Ніколи знову! Для України ці слова мають значення. Пам’ятаймо!

Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь